Bruxelles/Brussel januar 2012

Medens byen igen er bemandet med EU-lederne til topmøde om endnu en ny aftale (Finanspagt), er belgierne ved at samle sig til en generalstrejke i dag d. 30. januar 2012.

Bruxelles/Brussel anno januar 2012 er væsentligst forskellig for  blogejerens første besøg (omtalt i forrige indlæg) anno 1975. Sådan må det  næsten være!  Og hvordan er “Europas Hovedstad” så at opleve nowadays?

Som alt sightseeing er parametrene tid, interesse, pengepung, kondition,  tidspunkt, vejr og personlig drive og planlægning afgørende.  Denne gang blev  ca. 48 timer forsøgt udnyttet og indtrykkene i en destilleret form visualiseres  i stikordsform nedenfor. ;-)

Belgiens hovedstad er bygningsmæssigt  kontrastfyldt som eksemplificeret af billedet ovenfor

Stadigvæk kan nydes den gamle  bygningsmasse (laugshusene) på Grand Place

Smukke butiksarkader kan også stadig  ses med klassiske butikker (med pæne priser)

Manneken Pis – en kendt (og  uforståeligt skattet) seværdighed

Den (velsmagende og varierede)  belgiske chokolade her udsat som skakspil

Belgien er verdensberømt for sine  tegneserie-figurer

Fra Verdensudstilling i 1958 står ca.  100 meter høje og 2.400 tons tunge Atomium fortsat og virker som museum

Den kollektive transport forekommer  velfungerende med sporvogne, der mixes med metro og/under gadeplan

I den sydøstlige del af centrum af Bruxelles/Brussel findes et  ganske særligt kvartér – Matongé. En slags “Harlem i Bruxelles”. Det er primært  befolket med negroide indvandrere fra Afrika (Belgisk Congo).  Et anderledes  liv, som enhver “hvid” bør bese om dagen; om aftenen bør man holde sig væk,  medmindre det er et specifikt besøg gerne ledsaget af en “indfødt” eller man har  kulsort bælte i en østerlandsk kampsport (go´ fornøjelse).

Blogejeren cruisede rundt i dagslys med stor interesse!

En herlig kontrast til Matongé er EU-området i den østlige del af  Bruxelles/Brussels centrum. Et væld af kontorbygninger, herunder selve  EU-parlamentet – vel og mærke det i Bruxelles/Brussel. Blogejeren tilbragte  nogle timer i disse områder med at begribe EUs sammensatte og bureaukratiske  kompleksitet, herunder “beriget” ved diverse interiøre besøg i Parlamentarium  (EUs besøgscenter) samt selve parlamentet (foto ovf.).

Et godt tip – Instrumentmuseet  (musikinstrumenters historie) vis-a-vis det moderne Renè Magritte museum i  centrum har en restaurant på toppen. Udsigten, maden og betjeningen er afgjort  et besøg værd. Gæsten behøver ikke løse billet til museet, men kan nå højderne  med en ældre, velfungerende elevator. Er man(d) heldig med et  vinduesbord, eller på terassen er udsigten formidabel og tjener som et  fortræffeligt supplement til såvel fødeindtagelse som  fordøjelsen.

Refleksion

Er Belgiens todelte hovedstad Bruxelles/Brussel en smuk by?   Afgjort nej!  Hvis nogen synes, at den danske hovedstad aktuelt drukner i  kraner, huller og bygge-entrepriser, er det ingenting mod den belgiske ditto. Og  trods det næsten ens størrelsesforhold mellem Bruxelles og København virker  næsten alt meget større i “Europas hovedstad”.

Er byen et besøg værd aktuelt? Afhænger naturligvis af smag og  behag og formål!

Er den dyr?  Aktuelt opleves prisniveauet stortset som i DK;  naturligvis er de hypede restauranter og hoteller i Bruxelles´ centrum dyrere,  men på mange områder mad, tøj, taxi, offentlig transport, boliger osv.  konstateres ikke den store forskel!

Blogejerens seneste besøg i Belgien (i dette århundrede) har  bevidst været en kombination af den belgiske hovedstad og så 1-2 andre  destinationer i enten den flamske eller vallonske del. Det kan anbefales, også  for at få et mere nuanceret billede af det sammensatte land.

In addition:

Den non-kollektive trafik i Bruxelles forekommer surrealistisk,  hvilket danner en naturlig overgang til næste (planlagte) blogindlæg “Den  surrealistiske Magritte”.

Note:

Foto: Erik Hulegaard

2 kommentarer

Filed under Rejser

2 responses to “Bruxelles/Brussel januar 2012

  1. Gode og spændende illusrationer de skrevne bogstaver er krydret med… 😉

    Bruxelles er i mine øjne en lidt mærkelig by, det er absolut ikke negativt ment som så’n – men der er lige som om den ikke opfylder alle ens ‘krav’ – så det er som blogejeren skriver, nok godt at kombinerer besøg der sammen med andre “targets” i Belgien – noget der i mine øjne trækker fra er nok rollen som europæisk “hovedstad” – altså ikke det at den er det, men alt det der følger med af skrammel – også af artitektonisk karakter – men Belgien som så’n er meget meget spændende – især for en gammel tegneseriefreak som kommentartoren… ’smiler smørret’

  2. @Ledrakenoir:300112-0824:

    Faktisk tænkte blogejeren på kommentatoren, da han tog billedet af Tintin ovenfor. 😉 – jovist….er Bruxelles/Brussel en mærkelig by, der trods sin internationale indpakning langt fra besidder samme charme som f.eks. nabo-hovedstaden Amsterdam. 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s