2 x Erik på Flakfortet

Årets sommerudflugt anno 2012 gik til Flakfortet for de overmodne Erik-seniorer kendt i blogosfæren og i andre digitale (og mentale) sammenhænge som den erfarne og professionelle kunstmaler alias den socialsurrealistiske penselvirtuos, Erik Korsgaard Christensen og blogejeren.

Trods d´herrers efterhånden anseelige årringe og hermed – nogle ville sige belastende og tungtvejende, erfaringsmæssige CVer – havde ingen af os været på Flakfortet.

Ganske flot af de 60+ at debuttere – ja, ikke sandt! ;-)

Flakfortet

Det hele startede d. 30. maj 1910, kl. 12.00. På bemeldte tidspunkt var der ingen bloggere, der levede. Men det gjorde et antal driftige mænd, der startede med at placere et stort antal sænkekasser af beton på Saltholm Flak (flak betyder i denne forbindelse sand). Disse sænkekasser blev sat ned i 5 m.vand. Det var grundlaget for det videre byggeri.

Fem år senere blev der hejst kommando på Flakfortet, der skulle rumme 550 mand i krigsberedskabet (1. verdenskrig raserede udenfor Danmarks grænser). Meget krig er det ikke blevet til gennem årene. Et enkelt skud blev løsnet mod 6 tyske flyvemaskiner den 9. april 1940. Efterfølgende blev øen gjort fuldt kampklar af den tyske besættelsesmagt. Det fortælles, at tyskerne ved krigens afslutning glemte en soldat (Helmuth), der blev agterudsejlet i krigens sidste dage. Sidenhen har Helmuth huseret på øen som spøgelse.

I 1960erne forlod det danske forsvar øen, der i mange år var udsat for hærværk. Manglende vedligeholdelse, “sørøvere”, vind og vejr gjorde, at Flakfortet lå som en sølle lille ø. Men så skete der (igen) noget. I 1975 samledes en gruppe af privatpersoner, sejlklubber, Københavns kommune og (ikke at forglemme) nogle fonde.

Det kan mange gæster ca. 7 km eller 4 sømil øst fra Københavns havn glæde sig over. I læ bag granitmolerne ligger nu en af Øresunds største lystbådehavne. Men også mange landkrabber er siden 1983 ved hjælp af den gamle norske kystfærge (bygget 1950) M/S Langø med plads til 140 pass. bragt til den efterhånden underholdende ø. “Underholdende”, fordi øen også udfordrer til teambuilding, mødevirksomhed, kurser, skattejagt – ja sågar kan man overnatte (vandrerhjemsniveau).

Refleksion

2 x Erik voksede op i det samme (Lindevangs-)kvartér på Frederiksberg. Måske har vi leget med hinanden i Lindevangsparken? Måske har vi sloges om at sidde ved den gamle røde brandbils rat ved soppebassinet i Lindevangsparken? Måske har vi siddet på den samme række i den herlige (nu nedlagte) lokale Windsor biograf til en søndageftermiddags forestilling, hvor cowboydere og indianere red i vild fart på det store, gamle lærred? – Vi husker det ikke helt. ;-)

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen

Derimod kan nu erindres en frisk solskinstur med ilagt hård vind, god frokostbuffet, let motion, moden mandesnak samt yderst sigtbar perspektivering af Øresund fra alle verdenshjørner tæt ved Københavns havn.

 

Noter:

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen i oversigt

Velkommen til Flakfortet

Illustr.: Erik Hulegaard

4 kommentarer

Filed under Personligt

4 responses to “2 x Erik på Flakfortet

 1. Jeg må erkende at jeg aldrig har besøgt denne skanse – vil ikke kalde det en ø, for det vil ødelægge mit renomme ved kun at mangle 3 danske øer at besøge – Bornholm, Frederiks Ø og Christians Ø – men jeg er jo heller ikke barnefødt på Frederiksberg som de “2 x Erik” – selv om jeg har planer om at bosætte mig i den “konservative enklave” en gang forhåbentlig i 2012… 😉

  Det var faktisk meningen at Flakfortet, skulle ha’ været besøgt sommeren med ledsagende guide – men mange ting slog så flik flak, så det blev ikke til noget – men det står på “to do” listen, men jeg er jo også på mange måder cirka 10 år bagefter de noble “2 x Erik” – dette indlæg gør ikke forventningerne til et kommende besøg mindre – i øvrigt et imponerende kapacitet på den lille søde passagererskib – okay noget Q2 ligner den ikke, men for os der elsker den slags transportmidler så er den nu meget sød… 😉

 2. @Ledrakenoir#040612-0831:

  Det er en rigtig aritmetrisk betragtning, at 2 x Erik har cirka 10 år ekstra årringe i erfaringstræet. Men nogle ringe er tæt besat med oplevelser og indtryk hele vejen rundt: Således i sandhed hos kommentatoren!

  M/S Langø kan ikke matche Cunards 3 dronninger, der aktuelt (helt unikt) er samlet i Southampton i anledning af Storbritanniens overhoveds diamantjubilæum.

  Meget kan siges om de 406 danske øer. Også blogejeren mangler ganske få at besøge. Mon kommentatoren har besøgt Baagø (udfor Assens)? Det er der i sandhed et fåtal af danskere, der har. Helt modsat Bornholm, der næsten naturligt indgår i enhver danskers geografiske oplæring.

  Blogejeren har ekstremt mildt sagt et pænt kendskab til Danmarks tættest befolkede kommune. Det skal derfor blive multi-mega-interessant at læse om Ledrakenoirs matrikel-debut i 2012 eller senere.

  • Har skam været på den lille søde ø Baagø, der var en masse gæs og hejrer – det er ikke øens kvindelige befolkning der hentydes til, men fugle… 😉

   Ja mange undrer sig over at Østersøens Perle ikke er på cv’et – der er ingen naturlig forklaring – som Poul Thomsen ikke ville ha’ sagt… 😉

   Der er allerede et vågent øje hos undertegnede med hensyn til “reder” med postnumre mellem 1800 og 2000 – der har også været sonderinger – men indtil nu har “problemet” været at sælger tror de kan sælge alt som guld og jyden troet han kunne købe guld til ‘gul’ pris – men tiden arbejder for jyden… ‘hahaha’

   Flakfortet lyder som et interesant sted at bruge noget tid på – både af nysgerrighed og af sult… 😉

 3. @ledrakenoir#040612-1028:

  Angående Baagø – respekt!!! Angående kommunekode 147 – det bliver interessant at se, hvad slutmatriklens postnummer bliver.

  Selv har blogejeren boet 7 forskellige steder i kommunen, fortrinsvis i postnumrene 1800-1999. Men som indlægget viser også i 2000. 😉 Denne postcode-grænse går med Pile Alle, Allegade, Falkoner Alle som grænse. Vest for ligger DK-2000, øst for ligger DK-1800-1999. osv.osv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s