Tankens kraft

Phie Amboes interessante dokumentarfilm ”Free The Mind” om basale menneskelige spørgsmål har allieret sig med US-hjerneforskeren Richard Davidson, der eksperimenterer med alternative metoder som meditation og mindfulness-øvelser som middel mod svære psykiske lidelser.

Filmen følger tre personer i behandling for hver deres psykologiske problemer med Davidsons metoder: de to hjemvendte soldater Rich og Steve og den fem-årige Will, der har ADHD (=Attention Deficit/Hyperactivity Disorder= forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsitivitet).

De to soldater er traumatiserede af deres oplevelser og ikke mindst egne gerninger, og filmen belyser de mentale problemer, krigsveteraner vender hjem med, og som blandt andet resulterer i alarmerende mange tilfælde af PTSD (Post Traumatic Stress Disorder = posttraumatisk belastningsreaktion) og selvmord.

Mange (lidt for mange) billedtekster redegør for helbredelsesprocenter og problemernes omfang, men afgjort massevis af stof til eftertanke. Selv for den mest kyniske iagttager.

Spørgsmålene står nærmest i kø:

1) Er ADHD en nutidig psykiatrisk (belejlig?) diagnose?

2) Er “Mindfulness” et nutidigt begreb og en refleksionsmetode, der om få år vil rubriceres i den utrolig store værktøjskasse af tidsmæssige arkiverede “varm-luft-metoder”?

3) Soldaters mentale krigsskader – er det prisen værd?

 

Fakta – additioner

Psykologi- og psykiatriprofessor (en sjælden kombination) Richard Davidson, f. 1951, direktør for Laboratory for Affecttive Neuroscience ved Univ. of Wisconsin, USA.

Denne akademiske profil bar i mange år på en hemmelighed, som han frygtede kunne ødelægge hans videnskabelige karriere. I al hemmelighed mediterede han dagligt!

 

Filmcut til Free The Mind: http://vimeo.com/41691784

 

Mindfulness (Wikipedia): http://da.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Tankens kraft

 1. Lad mig skynde mig og sige at jeg ikke har set dokumentarfilmen ”Free The Mind” men psykologi har altid interesseret mig – måske også en nødvendighed for at overleve +25 år i ‘min’ branche – i forvejen viser svenske undersøgelser at den er “overbefolket” af folk med strejf af psykopatiske træk – hvem ved om der er lidt om snakken… ‘haha’

  Også ADHD nævnes som en ingrediens i den ellers ganske fortræffelige branche – om der er noget om snakken er vel lige som anvendelsen af udtrykket ADHD et mode begreb – ting er sjældent sort-hvid heller ikke her i det tilfælde – måske er det lidt synd at ordet bli’r et modeord – fordi når ting bli’r mode og trendy så ‘drukner’ selve problemet ofte… 😉

  Punkt 3 – “Soldaters mentale krigsskader – er det prisen værd..?” – den problematik er måske et kunstigt skabt look a like ADHD – hvor en række ingredienser iblandet narcisstiske politiker, tåbelige logrende forsvarskommandoer uden reel personaleansvarlighed og (for) unge soldater der (måske) har mistet realitetssansen gennem overforbrug af computerspil (der gi’r dem indtrykket at ‘game over’ ikke er slutningen men bare ventetid til næste spil) – at være soldat er ikke et spil men enten et håndværk eller en ideologi (begge dele sammen ses også) – så er man rustet til opgaverne og bedre gearet til at håndtere den “krisestemning” som det er at være ‘in action’ – de ADHD’lignede symptomer der efter følgende ses – kan i mine øjne stort set alene tilskrives politisk og militærledelsesmæssig inkompentance og personaleteknisk ligegyldighed… 😉

 2. @Ledrakenoir#130612-1103:

  Reelt behøvs man ikke at have set dokumentarfilmen for at have en sammensat mening i relation til blogindlæggets 3 (provokatoriske) udgangsspørgsmål.

  Kommentatorens interessante refleksion vidner tydeligt om dette. Helt naturligt har han været et smut forbi sin store reol mrk. “erfaring” og relateret emnerne på begavet vis!

  Det hele er indpakket i digitalt papir mrk. “International HR-experience” og “officer-søn”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s