NL-alternativer

Mange danskere har besøgt Nederlandenes (Hollands) mest kendte by Amsterdam. Nogle har også besøgt andre byer som Rotterdam, den Haag og Harlem. Blomsterelskere har naturligvis været et smut forbi den kendte Keukenhof i april/maj. Langt færre kender to andre – yderst kontrastfyldte – destinationer, hvorfor overskriften NL alternativer.

Almere

Almere, der grænser op til den mere kendte Lelystad, er en af de yngste byer i Nederlandene. Det første hus blev færdig i 1976 og Almere blev først egentlig kommune otte år senere. Nu er den største kommune i Flevoland med ca. 180.000 indb. (den 8ende største i Nederlandene). I oktober 2007 vedtog byrådet en plan om at udvide byen til 350.000 indbyggere i 2030.

Byggeriet (og ikke mindst arkitekturen) har virkelig haft frie rammer. Der er mange spændende arkitektoniske varianter i denne nye by. Almere er (og har været) et sandt paradis også for byplanlæggere. Og der bygges nærmest konstant. Selvom det hele forekommer nutidigt og fremtidigt uden en sjæl eller fællesnævner, kan den opmærksomme gæst (eller naturligvis beboer øjne tematiserede kvarterer.

Den ret kontroversielle nederlandske byplanlægger Rem Koolhaas har afgjort sat sit præg på området. Det gør CASLa (arkitekturinst.) med interessant udstillingsrum. Også De Paviljoens bør fremhæves. Tre smalle kanaler, en sti og en bro krydser hinanden og danner symmetrisk form bestående af fem lige linier.

Eftersom mange af de nye indbyggere arbejder i Amsterdam, tales der allerede om at anlægge en ny bro over Ijsselmeer for at etablere en mere direkte forbindelse mellem de to “A-byer”.

Illustrationerne giver blot nogle indtryk af dette nybyggerområde, der måske først bliver færdig om en menneskealder.

Enkhuizen

Og så til noget helt andet, som de ofte si´r i medierne, nærmeste bestemt den charmerende og på sin vis typiske havneby ved Zuidersøen i Vestfriesland. Enkhuizen er navnet.

Byen var en af havnebyerne for det kendte (og engang meget magtfulde) Forenede Østindiske kompagni sammen med den nærliggende Hoorn og ikke mindst Amsterdam. Sagt enkelt: Et af de centrale områder i midten af det 17 århundrede, hvor Nederlandene havde sin absolutte storhedstid med bl.a en blomstrende handel med Asien. Af flere årsager, heriblandt tilsanding af havnen, mistede Enkhuizen sin position til Amsterdam.

I nutiden har byen genoprettet sin position som havneby og har en af de største marinaer i landet. Den huser blandt andet Zuiderzeemuseum, der er et frilandsmuseum, som viser livet i landsbyerne ved Zuiderzee gennem historien.

En mindre passagerbåd bringer besøgeren over til frilandsmuseet Zuiderseemuseum. At gå rundt i denne museumsby er som at være ca. 100 år tilbage i tiden. Der findes også et større indendørsmuseum, der er anbragt i 12 bygninger fra 1600-tallet. Sidstnævnte ligger nogle minutters gang fra museumsparken tættere ved selve byen Enkhuizen.

 

 

 

Refleksion

I et land, der arealmæssigt er lidt mindre end Danmark og rummer ca. 3 gange så mange indbyggere af mange forskellige etniciteter er der rig lejlighed til at afprøve begreberne “variationer” og “kontraster”.

Viel plezier en reizen!

Note:

http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Illustr: Erik Hulegaard

4 kommentarer

Filed under Rejser

4 responses to “NL-alternativer

  1. Der er ganske rigtig som blogejeren si’r mange mange alternativer i Netherland end de gængse kendte attraktioner – A’dam der er det primært Vincent van Gogh museet der trækker i kommentatoren mens jeg på mange måder er lidt betaget af R’dam pga dens forskellighed selvom den ikke efter bombementet i WW2 syner så historisk som så mange andre byer… 😉

    Byen Gouda nyder jeg at besøge og det skyldes ikke alene al den dejlige ost, men også mange andre ting – selv om kanalvandet kan bære lidt præg af cheeeese – hvis man står en stille aften kan uden besvær se rotter holde store badedag – byen har en attraktion – forstå det hvem der kan – så har kommentatoren vist tilkendegivet sit tilhørsforhold – et kridtpibe’museum…!!!

    Maj 1976 var vores folkeskoleklasse på en “så spredes vi for alle vinde” tur til Netherland – hvor vi i 10 dage sejlede rundt i en gammel ombygget flodpram – der var bygget om fra at skulle fragte kvæg og får til at fragte lejrskoler i stedet – afstanden var måske ikke så stor endda – det skal siges at der dog var cirka 30 køje3pladser, køkken, toilet og badefaciliteter… 😉

    Vi sejlede fra by til by og besøgte store som små af slagsen – en fantastisk måde at træffe Netherland på for nysgerrige 16 årige – eneste minus var den ene af de 3 lærere der var medbragt fra skolen – min mening om ham skal ikke nævnes men den er stadig gældende ‘hahaha’

    Denne lærer der manglede lektor Blomme trods alt format – havde minutiøst planlagt alt hvad der skulle ses under hvert ophold – og vores opgave bestod i at skabe plads til ændringer – hvilket lykkes i tilfredstillende grad – blandt andet var dette kridtpibe’museum sat på agendaen oven i købet var der afsat 1½ time – gaaaaaab – den med bragte danske tyran var af gode årsager (betaling) nødt til at gå ind forrest – kommentatoren holdt sig pænt i baggrunden og trak sin daværende skolekæreste umærkbart i ærmet så hun forstod tegnet (den trælse lærer var faktisk hendes morbror, men hun følte sig ikke tynget af familiebånd i dette tilfælde – en anden den nuværende lokale stormaskinhandler og alle tiders kammerat lugtede manøvren og gjorde lige sådan med sin veninde – så da døren lukkede sig til kridtpibe’museet – så stod der 4 “forladte” elever på pladsen foran – med udsigt til det store flotte torv der mindede lidt om Store Torv i Aarhus – så man kunne jo kun føle sig hjemme – så der blev en 1 times ubetalelig sightseeing i byen afsluttende med besøg på en bar over for museet – så der kunne holdes øje med døren – der kom cola på bordet og livet blev nydt – tjeneren var meget flink og vi faldt i snak med masser af spas – da det trak op til at kridtpibe’museumsbesøget var slut blandede vi 4 os hurtigt med de andre så ingen opdagede noget (bortset fra een af de andre lærer der diskret tog mig i ærmet og hviskede mig i øret “Næste gang du stikker af din hvalp så ta’r du fandme mig med – synes du jeg synes kridtpiber er sjove” – han var en guttermand – den mærkelige lærer stod og kiggede rundt og sagde om vi ikke kunne ha’ lyst til noget at drikke for jeg er i hvert fald tørstig – kommentatoren var hurtig og spurgte om vi ikke skulle krydse torvet og snuppe en cola på baren over for – det blev det så til – da vi kommer “tromlende 23 mand m/k ind bliver vi modtaget af en glad tjener der råber “Hello my frined “N”, welcome here” – det var der mit ry som “verdensmand” vist startede for læreren der troede han havde kontrol over alt – ja han stod med underkæben i jordhøjde “Do you know “N” – selvfølgelig svarede tjeneren og daskede mig på skulderen – lærerens niece fik et grineflip og hendes onkel er den dag i dag i lykkelig uvidenhed om hvad hans niece synes var så sjovt… 😉

    Nåh må hellere stoppe – men Netherlande er meget andet end det tradionelle turistbillede… 😉

  2. I det endelige tilskårne blogindlæg følte blogejeren, at der måske var for få bogstaver i forhold til illustrationerne. Men det har kommentatoren så sandelig rådet bod på med sin 36 år gamle memory-fil.

    Såvel kommentatoren som blogejeren besidder af flere grunde mange minder fra Nederlandene. Ovennævnte kridtpibe-kommentar er blot een af mange. Senere kom vi begge i “pardansens helt særlige kridthus” og lærte hver for sig noget mere om dette besynderlige lave lands multietniske befolkning. Maskuline erfaringer blev kumuleret; det havde sikkert gavnet lektor Blommes livssyn og måske endog eroderet hans snævertsyn, som Scherfig så mesterligt illustrerede i sin Metropolitanskole-klassiker “Det forsømte Forår”.

    Ovennævnte blogindlæg var et stilfærdigt forsøg på at få den danske læser ud af Amsterdam og se alternativer i Nederland. Herved skabes nogle lidt mere utraditionelle vinkler og minder, hvilket kommentaren forfriskende beviser. 😉

  3. Veldig interessant arkitektur, pluss at jeg også liker det historiske og nostalgiske..

  4. @bentehaarstad#240512-0029:

    Just præcis – begge dele ses af ovennævnte! 😉

Skriv en kommentar